Przetwarzanie żywności wymaga dużych ilości wody. Żywność jest myta, przez co brud i resztki żywności trafiają do ścieków. Zakłady produkcyjne muszą być czyszczone w sposób higieniczny, co może skutkować powstawaniem ścieków o odczynie kwaśnym i zasadowym. Podczas przetwarzania tłuszczów, olejów z pierwszego tłoczenia, mleka i produktów mlecznych, one również trafiają do ścieków. Stosowanie detergentów powoduje emulgowanie ścieków, przez co oleje i tłuszcze nie mogą być odpowiednio oddzielone w konwencjonalnym separatorze tłuszczu.
Produkty dla tej branży
Jakie rozwiązania dla tych ścieków oferuje OKO-tech?
Sito obrotowe OKO-rosi służy do oddzielania grubych cząstek > 3 mm od ścieków. Może być używana do ciągłego usuwania grubych cząstek ze ścieków, nawet z dużych przepływów do 60 m³/h. Zemulgowane tłuszcze i oleje natywne mogą być usunięte ze ścieków po rozdzieleniu przez systemy flotacji OKO-aquaclean. W razie potrzeby, ścieki mogą być również neutralizowane jednocześnie w instalacjach flotacyjnych OKO-aquaclean.